Kenapa Kalsium Penting untuk Tulang?

Bismillah...

Hujung bulan lepas (Mac 2014), anak sulung saya, Rayyan Hakimie mendapat MC seminggu, gara-gara kakinya dihempap sekotak tiles yang berukuran 2'x1'. Jangan tanya saya berapa beratnya, sebab saya memang tak larat nak angkat dan tidak akan angkat. Mulanya kami ingat, sakit sikit-sikit je, tapi melihatkan tangisannya yang agak panjang dan kakinya yang makin bengkak, kami bawa ke klinik.  

Tiada pengalaman dalam hal begini, suami hanya bawa Rayyan ke klinik biasa. Dua doktor yang merawat Rayyan, memberi cadangan agar membawa Rayyan ke klinik kesihatan berdekatan keesokan hari untuk X-Ray. Percayakan doktor, kami tunggu sehingga esoknya. Apabila melihat keadaan Klinik Kesihatan yang ramai orang, Rayyan mengamuk tidak mahu jumpa doktor. Jadi, suami bawa Rayyan ke klinik swasta, kali ini, klinik lain pula. Doktor agak marah, kerana membiarkan kaki Rayyan seharian tanpa dirawat. Doktor menyarankan agar kami membawa Rayyan ke PPUM untuk pemeriksaan lanjut, kerana dia bukan pakar dalam masalah tulang. 

Di PPUM, sekali lagi dimarahi doktor, kerana lambat mengambil tindakan. Sedih, sebab kami sebagai ibubapa tidak tahu apa kami perlu buat dalam situasi kecemasan. Kali ini, saya ikut ke PPUM apatah lagi dapat menumpangkan anak kecil di rumah jiran. Selepas di X-Ray, baru kami tahu, ibu jari kaki Rayyan retak dan sudak lari sedikit dari posisi asal. Tapi, menurut doktor, disebabkan tulangnya masih muda, tidak perlu di simen, cuma perlu ditampung agar pergerakan ibu jarinya dapat dikurangkan. Alhamdulillah, tiada perkara buruk berlaku, tapi sangat takut.Di sini, saya kongsikan sedikit info mengenai tulang, dipetik dari laman 1KLIK.

''Tulang Merupakan Tisu Yang Hidup
Tulang merupakan struktur yang kompleks dan dibahagikan kepada dua kategori utama; kortikal dan trabekular. Kortikal atau tulang-tulang padat membentuk lapisan luar tulang dan membentuk sebahagian besar rangka manusia. Trabekular membentuk bahagian dalam tulang dan mempunyai struktur ala jaringan atau seperti struktur sarang lebah. Kedua-dua tulang kortikal dan trabekular ini mengandungi sel-sel hidup yang terkandung di dalam satu matriks organik yang terdiri daripada serat-serat protein.
Bahan mineral seperti kalsium dan fosforus diendap ke dalam matriks tulang. Selain itu, nutrien-nutrien lain juga penting bagi metabolisme tulang yang normal termasuklah vitamin D, vitamin K, magnesium dan zink. Bekalan nutrien-nutrien ini adalah bergantung kepada pengambilan diet harian kita. Oleh sebab tulang merupakan tisu yang hidup, maka khasiat pemakanan yang tepat adalah penting untuk tulang. Seperti hidupan lain, rangka manusia sentiasa diperbaharui dengan sendirinya, melalui kitaran penguraian dan pembentukan yang dikenali sebagai proses pembentukan semula tulang. Keberkesanan proses semula jadi ini adalah bergantung kepada pemakanan yang kita bekalkan kepada tubuh kita.
Proses Pembentukan Semula
Proses pembentukan semula adalah suatu fungsi biologikal asas yang direka bagi memastikan kemandirian tubuh kita. Pada satu masa tertentu, sel-sel yang terlibat dalam proses pembentukan semula tulang akan menguraikan dan membentuk tulang di berjuta lokasi yang merangkumi keseluruhan rangka dan juga matriks tulang. Sel-sel osteoblast dan osteoclast memainkan peranan utama di dalam proses ini. Sel osteoclast bertanggungjawab menguraikan struktur tulang dan melepaskan komponen tulang ini ke dalam aliran darah. Aktiviti penyerapan ini meninggalkan lekuk cekung halus di dalam tulang dikenali sebagai lekuk penguraian.
Lekuk-lekuk ini kemudiannya akan dilapisi oleh sel osteoblast, yang secara lazimnya membina semula tulang yang telah diuraikan. Sel osteoblast ini pada mulanya akan membentuk lapisan matriks protein dan ia kemudiannya akan menghasilkan bahan-bahan yang akan mengakibatkan pengendapan mineral-mineral tulang ke dalam matriks protein.
Proses Pembentukan Semula Tulang
Proses penguraian dan pembentukan inilah yang menyembuhkan bahagian permukaan tulang yang haus dan rosak serta mengekalkan kekuatan tulang dan pergerakannya setiap hari. Oleh itu, kita perlu memastikan bahawa kitaran pembentukan semula tulang ini dipenuhi dengan khasiat pemakanan yang optimum. Ini adalah satu langkah yang penting bagi memastikan bahawa seseorang itu berupaya menikmati kesihatan tulang yang baik dan gaya hidup yang aktif. Tanpa nutrien, vitamin dan mineral yang tepat sebagai blok-blok binaan, proses pembentukan semula ini akan terganggu dan mengakibatkan tulang-tulang menjadi lemah dan rapuh. Tiada siapa yang terkecuali daripada risiko tulang yang tidak sihat. Oleh itu, tulang kita perlu dijaga dengan baik sejak zaman kanak-kanak dan remaja.
Membekalkan Pemakanan Untuk Tulang Anda
Seseorang itu akan mengalami satu tahap pertumbuhan tulang yang pesat, di mana tulang-tulang akan menjadi lebih besar, berat dan padat. Apabila seseorang itu mencecah pertengahan usia 20-an, dia akan mencapai satu titik ketumpatan dan kekuatan maksimum tulang yang dipanggil `puncak jisim tulang'. Ketika zaman kanak-kanak dan remajalah keperluan bagi pemakanan tulang yang secukupnya adalah amat penting.
Kita perlu memastikan bahawa tubuh kita menerima bekalan vitamin, mineral dan nutrien yang optimum bagi melengkapkan proses pembentukan semula tulang untuk mendapatkan jisim tulang yang maksimum. Sebahagian daripada nutrien-nutrien penting yang diperlukan untuk tulang yang sihat adalah protein, magnesium, zink, fosforus dan vitamin C. Walau bagaimanapun, terdapat tiga nutrien yang memainkan peranan tersendiri dan juga berfungsi secara sinergi dalam mengoptimumkan kesihatan tulang.
Kalsium
Kalsium adalah salah satu mineral utama dalam pembentukan tulang yang diperlukan oleh tubuh dan kepentingan mineral ini merupakan asas yang telah lama bertapak dalam sains pemakanan untuk tulang. Penyelidikan telah membuktikan hubungan di antara pengambilan kalsium yang mencukupi dengan puncak jisim tulang yang optimum di awal kehidupan dan pencegahan kehilangan jisim tulang ketika usia tua.
Vitamin D
Vitamin D meningkatkan keberkesanan penyerapan kalsium, oleh sebab itu ia membantu mengekalkan tahap kalsium yang optimum di dalam darah. Pengetahuan saintifik menyatakan bahawa kekurangan vitamin D adalah berkaitan dengan ketumpatan tulang yang rendah dan risiko keretakan tulang yang tinggi, terutamanya pada golongan tua.
Vitamin K
Vitamin ini telah lama dikenali melalui peranannya dalam proses pembekuan dan penggumpalan darah. Bagaimanapun, kebelakangan ini semakin banyak bukti menunjukkan bahawa vitamin K memainkan peranan dalam mengoptimumkan kesihatan tulang. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa vitamin K amat penting dalam salah satu proses utama dalam pembentukan tulang iaitu proses pengkarboksilan osteocalcin, protein yang ditemui dengan banyaknya di dalam tulang. 
Vitamin K berfungsi dengan meningkatkan jumlah osteocalcin yang aktif, yang dapat meningkatkan daya tarikannya terhadap kalsium. Ini akan mengekalkan dan mengikat nutrien-nutrien di dalam tulang.Kajian populasi telah melaporkan bahawa terdapat hubungan antara tahap pengambilan vitamin K yang rendah, dengan pengurangan ketumpatan jisim tulang dan peningkatan risiko keretakan tulang.Penemuan ini dikenal pasti pada kedua-dua jantina, lelaki dan wanita yang merangkumi pelbagai peringkat umur.''

Doktor menasihatkan agar memberi Rayyan susu lebih kerap, bagi mempercepatkan proses pemulihan kakinya. Rayyan baru berumur 3tahun. Jika lebih dari 12 tahun, pastinya saya bagi Rayyan mengambil tablet Ostematrix Shaklee yang kaya dengan kalsium serta mengandungi vitamin D, vitamin K, magnesium dan zink seperti yang disarankan.

Sebarang pertanyaan dan pesanan, hubungi:
Nama : Norzulsuriatey Yahaya
SID : 928560
Sms/W.app : 018-3709137
Email : norzulsuriatey.yahaya@yahoo.com.my
FB : norzulsuriatey.yahaya @ CSC VitaHealth CottageNo comments:

Post a Comment