Apa itu Vitamin C

Apa itu Vitamin C? 

Ramai yang mengetahui, vitamin C kebiasaanya diambil oleh individu yang ingin kelihatan cantik, menarik dan mempunyai kulit yang gebu. Tapi, tahukah kita apa itu Vitamin C ini?

Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal,  dan untuk gusi yang sihat.  Ia menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting , dan diperlukan juga untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine

Vitamin C merupakan vitamin larut air yang juga dikenali sebagai Ascorbic Acid. Ianya sangat diperlukan oleh badan manusia kerana ia tidak boleh di bina secara semulajadi oleh badan manusia, oleh itu perlu diambil secara oral atau suntikan. Vitamin C dari sumber semulajadi (dari makanan)  ataupun yang di sentesis (L-Ascorbic Acid) adalah sama secara kimianya dari segi fungsi didalam tubuh badan manusia untuk keperluan fungsi biokimia badan.


Vitamin C penting untuk fungsi utama berikut:

a) Sebagai Anti oksidan yang penting
b) Pemulihan luka dan melecur
c) Pembinaan kolagen dalam badan
d) Membantu tumbesaran tisu tubuh badan
e) Membantu penghasilan hormon
f) Membantu penghasilan protin untuk sistem imuniti tubuh
g) Membantu dalam pencegahan kanser, strok, sakit jantung koronari, jangkitan kuman yang teruk
h) Membantu mengurangkan kolestrol darah LDL dan menambah kolestrol HDL (baik).
i) Membantu mencegah atherosclerosis (mendapan kolestrol pada dinding saluran darah)
j) Mencegah lebam (bruises) dan pendarahan dari gusi atau hidung tanpa sebab
k) Membantu memelihara kulit yang sihat dan cerah
l) Mencegah penyakit katarak mata
m) Membantu mengawal tekanan darah tinggi
n) membantu mengawal an mengurangkan selsema


Dos cadangan harian Vitamin C

1) Vitamin C 125mg hingga 500mg sehari - pil
2) Dos sehingga 2000mg adalah selamat, tetapi tidak dicadangkan untuk setiap hari.


Apakah perbezaan vitamin C lain dengan Vitamin C Shaklee?~ Vitamin C pertama yang natural dan bertindak secara ‘Sustained release’, berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh selama 24 jam. 

Rumusan unik yang membenarkan pelepasan vitamin c secara perlahan dan berterusan selama 5 jam. Satu tablet membekalkan 500mg vitamin C iaitu bersamaan 7biji setengah oren.

Membekalkan ‘Bioflavinoid’ dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg..Bioflavonoids bekerja untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada suplemen vitamin C..( elak salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi vitamin c, elak vitamin c dr cepat teroksida dan merosakkan sel) 

Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan dan dilepaskan kedalam sistem tubuh secara perlahan mengikut keperluan.Untuk pertanyaan dan pesanan, hubungi :

Nama : Norzulsuriatey Yahaya
ID : 928560
Call/SMS/W.app : 018-370 9137
Email : norzulsuriatey.yahaya@yahoo.com.my
FB : norzulsuriatey.yahaya / CSC VitaHealth Cottage

Konsultasi percuma disediakan...

No comments:

Post a Comment